Elevi din 6 școli gimnaziale din județul Brăila vor beneficia de educație non-formală cu ajutorul roboticii
Brăila, 9 septembrie 2020 Echipa de robotică a Colegiului Național „Gheorghe Munteanu Murgoci” din Brăila și Asociația pentru Educație Antreprenoriat și Leadership București lansează un concurs susținut de Fundația Orange și dedicat elevilor și profesorilor din școlile gimnaziale din Brăila, dornici să descopere și să exploreze lumea roboticii.
În perioada 14 septembrie - 5 octombrie, elevii cu vârste între 10 și 15 ani din județul Brăila, sunt invitați să se înscrie, în echipe de maxim 10 membri, în competiția pentru șase kit-uri de robotică LEGO. În cadrul competiției, echipele de elevi alături de profesorii mentori, vor realiza o serie de materiale grafice, video și scrise. În urma concursului, în școlile echipelor câștigătoare, vor fi înființate 6 noi cluburi de robotică, în cadrul cărora elevii vor avea parte de consiliere, mentorat și seminarii interactive, pe teme de robotică. Câștigătorii vor fi anunțați pe data de 12 octombrie. Detalii privind înscrierea și regulamentul sunt disponibile aici.
„Robotica la Murgoci a debutat acum patru ani și se datorează câtorva elevi de gimnaziu, care nu prea știau ce înseamnă S.T.E.M (Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică), dar care doreau să participe la concursuri. Astăzi, avem o echipă cu elevi de gimnaziu și liceu, care au descoperit aproape toate tainele roboticii, dar și-au dezvoltat și abilitățile de lucru în echipă, discurs public și mentorat. Astfel s-a născut această idee, din dorința de a da mai departe din experiența lor copiilor din gimnaziu. Cea mai mare satisfacție va fi atunci când se vor întoarce în școlile în care au învățat și vor împărtăși din cunoștințele lor colegilor mai mici”, a declarat prof. Paul Prus, Colegiul Național “Gheorghe Munteanu Murgoci” Brăila.
Concursul marchează prima etapă a proiectului „Velocity for our Community”, o inițiativă ce promovează educația non-formală de tip STEM într-un mediu defavorizat.
Proiectul este dezvoltat de Asociația pentru Educație Antreprenoriat și Leadership București (ApEAL) șifinanțat de Fundația Orange, cu suma de 32.000 lei, prin intermediul ”Susține un ONG”, program anual ce încurajează participarea activă a angajaților companiei Orange în proiecte sociale.
„Ideea realizării acestui proiect a apărut firesc, ca urmare a curiozității elevilor care a fost foarte mare încă de când au auzit prima dată cuvântul „robotică”. Prin urmare, cei din echipă au urmat cursuri de dezvoltare personală și au descoperit singuri ce este robotica, au invitat mereu elevii curioși care doreau să descopere tainele acestei științe la hub-ul echipei, iar acum își doresc să-și extindă activitatea către alte șase școli din județ”, a declarat Șerban Moldoveanu, fondatorul Asociației pentru Antreprenoriat Leadership București (ApEAL)
„Mă bucură mult orice formă în care pot contribui la mai binele celorlalți, iar programul „Susține un ONG” îmi oferă exact această oportunitate. Sunt foarte entuziasmată că voi avea șansa să transform în realitate acest proiect în care cred și pe care-l consider util pentru întreaga comunitate locală: elevi, profesori, părinți și chiar mediul de afaceri.” a declarat Ioana Grigore, HR Manager Orange Services, coordonatorul proiect.
Despre echipa Velocity
„Velocity” este prima echipă brăileană de robotică, din care azi fac parte 30 de elevi ai Colegiului Național „Gheorghe Munteanu Murgoci”. Cu ambiție, pasiune și creativitate, în numai 3 ani, au dezvoltat proiecte impresionante, cu rezultate pe măsură. Au participat la cele mai puternice concursuri de profil. Robotul care rezolvă cubul rubik în puțin peste 100 secunde și cel construit pentru ecologizare le-au adus premii și recunoaștere la nivel național. Au învățat să funcționeze în echipă, și-au dezvoltat spiritul antreprenorial și capacitatea de a rezolva probleme. Și ceva în plus, care a contat cât toate titlurile la un loc: au înțeles cât de important este să aducă valoare comunității din care fac parte.
Despre Asociația pentru Educație Antreprenoriat Leadership București (ApEAL)
Asociația pentru Educație Antreprenoriat și Leadership București a luat naștere în anul 2009, iar de atunci creează şi şlefuieşte un model de educaţie de succes pentru dezvoltarea comunităților. Misiunea asociației este aceea de a crea bunăstare durabilă prin educație, atât la nivel personal, cât și de comunitate, iar printre obiectivele pe care le-am avut încă de la început, se regăsesc promovarea educației și inițiativei antreprenoriale economice, culturale, sociale și educaționale ca bază pentru o bunăstare durabilă și pentru a forma antreprenori responsabili social sau promovarea turismului românesc, a zonelor și resurselor turistice din România.
Despre Fundația Orange
Fundația Orange este o organizaţie non-profit și se implică în viaţa comunității, prin realizarea de proiecte de filantropie,menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. În cei peste 8 ani de activitate, Fundația Orange a investit 6 milioane de euro în proiecte de educație digitală pentru persoane defavorizate şi în proiecte de sănătate, educație, cultură în beneficiul persoanelor cu deficiențe de vedere/sau de auz, în scopul integrării lor sociale. Pentru detalii, vizitați www.fundatiaorange.ro