Terapie multisenzorială pentru 120 de familii cu ajutorul Fundației Orange și al Dr. Pestișor

/ /
Terapie multisenzorială pentru 120 de familii cu ajutorul Fundației Orange și al Dr. Pestișor

Comunicate de presă

București, 12 februarie 2020. Fundația Orange și Asociația Centrul pentru Cercetări Subacvatice au prezentat rezultatele proiectului “Dr. Peștisor - Cercul Părinților”, implementat în perioada mai – decembrie 2019, un program dedicat copiilor cu deficiențe și nevoi speciale din Brașov și Covasna și familiilor acestora.

“Dr. Peștișor - Cercul Părinților” a inclus sesiuni de informare pentru părinți sub îndrumarea unui psihopedagog, cât și ateliere practice de lucru “adult-copil”. Cele două activități au funcționat în paralel cu terapia gratuită multisenzorială oferită copiilor, o combinație de trei terapii emoționale: terapie asistată de animale (crapi koi și carași aurii), meloterapie (terapie prin muzică) și unele elemente ale hidroterapiei.

Proiectul  a implicat 1080 de ore de terapie multisenzorială, 120 de părinți, 14 psihoterapeuți, 23 de voluntari și 120 de copii dintre care 80 cu deficiențe ușoare și accentuate și 40 cu deficiențe grave, severe, asociate și profunde (deficiențe de comunicare și TSA, tulburări afective și emoționale, sindrom Down, dificultăți de învățare, dizabilități mintale, paralizii cerebrale, deficiențe în dezvoltarea limbajului etc.).

În timpul sedințelor de terapie, au fost urmăriți parametri precum starea emoțională, motricitatea, atenția auditivă și vizuală, memoria vizuală și auditivă. Dintre efectele pozitive ale terapiei putem aminti ameliorarea simptomelor și apariția de mișcări noi în timpul activităților de imaginație ghidată la copiii cu spasticitate, îmbunătățirea capacității efortului fizic la unii copii cu afecțiuni cardiovasculare, îmbunătățirea echilibrului la majoritatea copiilor, copiii cu autism sau cu dificultăți de integrare s-au deschis mai ușor spre ceilalți.

Proiectul a fost realizat cu sprijinul unei finanțări în valoare de 32.000 lei, acordate în cadrul “Susține un ONG”, program anual derulat de Fundația Orange, cu implicarea activă a angajaților Orange România.

”Ne-am întâlnit cu Dr. Peștișor în urmă cu vreo 2 ani atunci când, pe drumul nostru către Cluj dinspre mare, din tabăra pentru copii cu dizabilități, ne-am oprit la Dalnic, căci citisem în ziar despre acest loc. Ștefan a fost atât de fascinat de peștișorii aurii încât sărea printre ei și încerca să îi prindă, iar atunci când ne-am mutat la Sfântu Gheorghe, am reluat legatura cu “omul din spatele peștișorilor” și am început terapia. Ca o concluzie, văzându-l pe Ștefan cum reacționează, nu pot decât să mă bucur că Dumnezeu ne-a ghidat spre Dr. Peștișor.” a mărturisit Daniela Dinu, mama lui Ștefan (8 ani – diagnosticat cu TSA).
„Ne dorim ca terapia multisenzorială propusă de noi să fie accesibilă unui număr cât mai mare de copii din România. Ne propunem să construim o incintă în care să nu fim afectați de capriciile vremii ca până acum, iar pe termen lung, ne dorim să putem forma chiar aici la Dalnic în Covasna, alți specialiști care să implementeze programul terapeutic în comunitatea lor.” a declarat Szabó Jenő, terapeut și managerul Departamentului de Terapii Speciale din cadrul Centrului de Cercetări Subacvatice.
„Dr. Peștișor a  cucerit juriul „Susține un ONG” doi ani la rând. În cadrul programului de finanțare, am susținut  în 2018 Terapeutul Copiilor și am continuat în 2019, cu Cercul Părinților. Pe parcursul anilor, Fundația Orange a finanțat proiecte de terapie și integrare bazate pe meloterapie sau terapie asistată de  animale ori hidroterapie, însă acesta este primul proiect care combină toate cele trei terapii în același timp, iar rezultatele se pare că au fost apreciate de părinți și de copii deopotrivă.” a spus Amalia Fodor, Director al Fundației Orange.

În cadrul conferinței de presă, Asociația Centrul pentru Cercetări Subacvatice a anunțat și lansarea unei noi inițiative sub umbrela Dr. Peștișor. De această dată, este vorba despre un program de (re)echilibrare în 3 pași (Conștientizare, Acțiune, Schimbare)dedicat adulților ce vor să-și regăsească starea de bine în plan personal și profesional. O parte din încasările obținute vor fi utilizate pentru a oferi și în sezonul rece, ședințe gratuite de terapie multisenzorială copiilor cu deficiențe și nevoi speciale din Covasna. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina de Facebook – Dr. Peștișor.


Asociația Centrul   de Cercetări Subacvatice este o organizație non-profit, înființată cu scopul de a   aplica terapii eficiente pentru copii și adulți cu deficiențe, centrate pe   incluziunea în societate a persoanelor cu posibilități reduse din zone   rurale, familii dezavantajate, minorități, etc. Numărul participanților la   aceste activități, de la înființare, a fost de peste 2000 de persoane.   Asociația a fost fondată de Szabó Jenő, specialist cu o experienţă de aproape   3 decenii în domeniul scufundărilor și membru în echipa celebrului explorator   Jacques Yves Cousteau.
 
Susține un ONG este un program anual al Fundației Orange, ce încurajează angajații Orange România să se implice activ în comunitate, prin dezvoltarea de proiecte de filantropie, cu impact social, în parteneriat cu asociații non-profit. Lansat în 2013, programul Sustine un ONG înseamnă 34 de proiecte, 230.000 de euro investiți și peste 76.000 beneficiari direcți și indirecți.