Centrul Digital pentru Femei - Iaşi

/ /
Centrul Digital pentru Femei - Iaşi

Centrul Digital pentru Femei

Dezvoltarea abilităţilor digitale şi antreprenoriale pentru 90 de femei vulnerabile din Iaşi

Centrul Digital pentru Femei Iaşi are ca obiectiv general să ofere sprijin pentru 90 de femei vulnerabile, pentru ca acestea să îşi dezvolte abilităţile digitale necesare pentru obţinerea unui nou loc de muncă, să înceapă sau să continue planurile de antreprenoriat pentru micile lor afaceri sau să îşi devolte propriile site-uri de comerţ online.

Cursurile de formare vor fi posibile cu ajutorul unei finanţări din partea Fundaţiei Grupului Orange şi a Fundaţiei Orange România în valoare totală de 44.650 de euro.

Cui se adresează proiectul?

Beneficiarele proiectului sunt femei cu venituri mici, mame singure, mame aflate în concediu de creştere a copilului, femei care au mici afaceri dar care nu au posibilităţi de promovare sau femei care furnizeaza integral resursele necesare pentru întreaga familie.

Context general

Conform Tabloului de bord european din 2020 privind implicarea femeilor în sfera digitală, doar 18% dintre specialiştii în TIC sunt femei, iar diferenţa de gen este prezentă în toţi cei 12 indicatori măsuraţi. Astfel că, femeile din toata Europa au mai puţine şanse să aibă abilităţi digitale specializate şi să lucreze în acest domeniu în comparaţie cu bărbaţii.

Lansat de Fundaţia Grupului Orange în anul 2015, programul „Women’s Digital Centers” include 320 de centre în 23 de tări şi a susţinut de-a lungul timpului peste 40.000 de femei în situaţii dificile de viaţă. În România, primul Centru Digital pentru Femei a fost lansat în anul 2018, în București, alături de Centrul Parteneriat pentru Egalitate. În ianuarie 2021, programul a fost extins în două comunităţi vulnerabile din judeţele Sibiu şi Braşov.

Beneficiile educaţiei digitale pentru cursante

Centrul Digital pentru Femei Iaşi sprijină beneficiarele să înveţe mai multe despre comerţul electronic şi mijloacele de promovare online, reţelele de social media, practici şi tehnici utile în comerţul online, precum şi despre ce înseamnă un brand antreprenorial. Ele vor beneficia şi de sfaturi de carieră, alături de şedinţe practice despre interviuri în domeniul IT şi realizarea unui CV. Noul centru vizează dobândirea abilităţilor digitale necesare creşterii autonomiei şi calităţii vieţii femeilor, oferind totodată sprijin ca acestea să se implice mai mult în mediul digital.

📍 Locaţie cursuri de educaţie digitală şi antreprenorială

Centrul pentru Femei este găzduit de FabLab Iaşi într-un spaţiu polivalent în care se desfăşoară şi alte proiecte din sfera digitală, oferind resurse multiple şi sprijin pentru educaţie digitală, antreprenoriat şi inovaţie.

Spațiul polivalent dezvoltat de Asociatia Fab Lab Iași oferă pe o suprafață de peste 725 mp scenarii de folosire flexibilă (zone de demonstrații / concursuri, co-working, makerspace, săli de cursuri și video / conferințe, birouri dedicate) și funcționează ca o platformă independentă care catalizează inovația și colaborarea adresată comunității tehnice din Iași. Fab Lab Iași este primul spațiu din Iași afiliat rețelei internaționale #FabLab de coworking și makerspace. Pentru detalii, vizitați www.fablabiasi.ro.