Centrul Digital pentru Femei - Sibiu

/ /
Centrul Digital pentru Femei - Sibiu

Centrul Digital pentru Femei


Acces la tehnologie și informație pentru 230 de femei vulnerabile din Valea Hârtibaciului

Timp de un an de zile, 230 de femei vulnerabile din punct de vedere socio-economic, vor beneficia de cursuri gratuite de alfabetizare digitală, consiliere pentru dezvoltarea abilităților specifice, dar și de sfaturi pentru deschiderea propriei afaceri. Dotarea tehnică din centru este realizată cu sprijinul Fundației Grupului Orange, iar cursurile vor fi posibile cu ajutorul unei finanțări din partea grupului şi a Fundaţiei Orange România. Valoarea totală a finanţării proiectului se ridică la 27.000 euro.

Pe termen lung, prin intermediul acestui proiect, Fundația Orange își propune să reducă inegalitatea de gen și să crească angajabilitatea beneficiarelor, autonomia, independența financiară, dar și încrederea în forțele proprii.

În completarea cursurilor de utilizare a calculatorului, proiectul propune și alte direcții, construite în jurul a trei elemente specifice zonei: muzică, turism și agricultură. Tinerele pot descoperi tainele fotografiei digitale și ale meseriei de DJ în cadrul unor ateliere practice, susținute de Coralie de Gonzaga, artist vizual și DJ de origine franceză, stabilită în Sibiu.

”Nu ne-am născut egali în viață, dar cunoașterea înseamnă libertate. Datorită proiectului, unele femei vor avea șansa să descopere o altă lume și să aibă acces la instrumente care le-ar putea schimba oportunitățile și standardele de viață. Sunt foarte mândră că am fost invitată să-mi prezint domeniul, vreau să arăt că poți transforma ceea ce îți place într-o profesie. Sper că vom ajuta multe tinere să-și descopere vocația sau cel puțin, că vom reuși să generăm o altă perspectivă asupra femeilor antreprenor în domeniul cultural”, a declarat Coralie de Gonzaga.

De asemenea, femeile interesate să-și deschidă propria afacere în domeniul agricol (producția și vânzarea de semințe tradiționale) sau al ecoturismului / turismului gastronomic vor fi îndrumate de Hosman Durabil, dar și de un partener specializat, asociația Eco Ruralis.

“Femeile din mediul rural au cea mai mare contribuție la bunăstarea familiilor și a comunităților în care trăiesc, iar rolul lor în producția de hrană și în administrarea resurselor naturale (sol, apă, biodiversitate) este unul esențial în societate. În mod istoric, țărăncile sunt recunoscute ca fiind păstrătoarele semințelor de cultură, care reprezintă mai mult decât un mijloc de producție, ele fac parte din patrimoniul nostru genetic cultural. Această experiență este baza pe care trebuie să construim viitorul femeii rurale, în care munca ei să fie răsplătită și respectată”, a declarat Stela Zămoiu, membră a comitetului de coordonare a Asociației Eco Ruralis.

Centrul Digital pentru Femei din Valea Hârtibaciului va contribui în mod direct la revitalizarea regiunii prin acces la informație și încurajarea egalității de șanse cu ajutorul tehnologiei. Proiectul va fi coordonat de Asociația Hosman Durabil cu implicarea activă a organizației A.L.E.G. Asociatia Hosman Durabil a fost înființată în anul 2005 și este o inițiativă rurală ai cărei membri contribuie la un viitor al durabilității și toleranței prin inițiative culturale și locale.

“Comunităţile marginalizate au nevoie de sprijin cu echipamente şi cu deprinderea abilităților pentru a se bucura de noile tehnologii şi a-şi îmbunătăţi viaţa. Ne-am dorit un astfel de proiect pe Valea Hârtibaciului şi mă bucur că vom pune bazele Centrului Digital chiar anul acesta. Ne va ajuta să întărim comunităţile locale şi să facem faţă mai bine oricărei crize", a menționat Gabriela Cotaru, Vice Președinte al asociației Hosman Durabil și manager de proiect.

Asociaţia pentru Libertate și Egalitate de Gen (A.L.E.G) este o organizați activă de peste 15 ani în promovarea educației pentru egalitate de gen și în oferirea de suport femeilor și copiilor care se confruntă cu violența domestică sau violența sexuală.

„În ultimele luni, am văzut, mai clar ca oricând, ce mare nevoie avem de competenţe digitale ca să supravieţuim. Am întâlnit femei care datorită abilităților de a comunica online, s-au salvat din violenţă domestică, au putut continua să lucreze de la distanţă și să aibă astfel un venit, şi-au putut ajuta copiii la lecţii." a declarat Camelia Proca, președinte al Asociaţiei pentru Libertate şi Egalitate de Gen (A.L.E.G).

„Centrul Digital pentru Femei / Women’s Digital Centers” este un program de educație digitală gratuită pentru femei, lansat de Fundația Grupului Orange în anul 2015. Programul include 320 de centre în 23 de țări și a susținut de-a lungul timpului peste 40.000 de femei în situații dificile de viață.

În România, primul Centru Digital pentru Femei a fost lansat în anul 2018, în București, alături de Centrul Parteneriat pentru Egalitate. În ianuarie 2021, programul a fost extins în două comunităţi vulnerabile din judeţele Sibiu şi Braşov.