Ciripituri în natură

/ /
Ciripituri în natură

Lumea prin Culoare și Sunet 2019-2022

Asociația Tandem Arena

Platformă pilot multisenzorială pentru științele naturii

Proiectul îşi propune crearea împreună cu specialiști ornitologi a unor materiale de studiu adaptate nevoilor speciale ale elevilor cu deficiențe de vedere: o serie de 10 lecții digitale despre păsările frecvent întâlnite în România, lecții create împreună cu specialiști ornitologi.

Materialele vor fi complet accesibilizate pentru elevii cu deficiențe de vedere, combinând texte cu caractere mari, fișiere audio cu sunete specifice fiecărei specii de păsări și materiale tactile cu ilustrații în relief.

Proiectul include și o caravană de lecții și activități în natură cu elevi ai școlilor pentru deficienți de vedere din țară (București, Buzău, Târgu Frumos, Cluj, Arad și Timișoara) unde elevii vor avea posibilitatea de a asculta „pe viu” cântecele păsărilor studiate și de a se plimba cu biciclete tandem.

Materialele audio și text vor fi disponibile pe platforma IDEA, ce conține deja lecții de istorie a românilor, realizate prin proiectul „Istoria prin Sunet si Atingere”.

”Proiectul IDEA răspunde unei realități pe care ne dorim tare mult să o schimbăm în bine: copiii cu deficiențe de vedere din școlile incluzive învață din manuale foarte inaccesibile: fie ele foarte mari (precum exemplarele A3 de pagini A4 din manuale normale) ori grele (manualele Braille). În plus, nu există ajutoare auditive și materiale auxiliare tactile. Suntem siguri de reușita proiectului nostru deoarece astăzi tehnologia oferă numeroase oportunități de a dezvolta activități inedite, adoptate ușor de copiii deschiși cu precădere către metode de învățare auditive și kinestezice” Andreia Bruckner, Vicepreședinte Asociația Tandem

„Ciripituri în natură” este un proiect la scară națională care se va derula pe o perioadă de un an. Valoarea proiectului este de 56 400 lei.


Asociația Tandem Arena este o asociație nonguvernamentală de promovare a egalității de șanse și de combatere a excluziunii sociale a persoanelor cu dizabilităși și a grupurilor defavorizate. Noutatea pe care o propune Tandem decurge din dubla experienţă a fondatorului, Florin Georgescu, nevăzător: cea de beneficiar a ceea ce se cheamă protecţie socială şi cea pe care educaţia în domeniul excluziunii.

Tandem, cu sprijinul Fundației Orange, a lansat în 2016, Tandem Acces, prima aplicaţie de mobilitate la metrou pentru nevăzători, marcând o premieră la nivel european.