Solidarity FabLab - Iași

Solidarity FabLab - Iași

Solidarity FabLab

În noiembrie 2020, Fundația Orange România a lansat primul centru Solidarity FabLab din România, în parteneriat cu Asociația Fab Lab Iași.

Timp de un an de zile, 90 de tineri vulnerabili din județul Iași, cu vârste între 16 și 25 de ani, au acces la cursuri de pregătire tehnică, unde vor descoperi și vor învăța cum să utilizeze tehnici și instrumente de fabricare digitală precum design-ul personalizat, CAD, software 2D, imprimare 3D, laser și vinyl cutter, mașină de frezat CNC, totul sub îndrumarea unor specialiști locali. De asemenea, va exista un modul de introducere în electronică și de familiarizare cu instrumentele de documentare. În paralel, tinerii incluși în program vor beneficia și de consiliere în carieră și de oportunități concrete de angajare prin facilitarea unor sesiuni de întâlniri și discuții cu o serie de companii din județul Iași, active în domeniul tehnologiei.

Programul are ca obiectiv creșterea angajabilității cu ajutorul tehnologiilor digitale și se adresează tinerilor ce provin din medii defavorizate, mulți dintre ei parte din categoria NEET, persoane care nu sunt incluse în programe educaționale, în câmpul muncii sau în programe de formare profesională. Pentru aceștia, vulnerabilități precum sărăcia sau lipsa educației, de multe ori pe fondul abandonului școlar timpuriu, accentuează dificultățile și îngreunează posibilitatea de integrare socio-profesională.

“Am gândit acest proiect sub motto-ul “accesează-ți viitorul“ și cred că parteneriatul cu Fundația Orange completează cu succes gama de servicii oferite deja de zona de makerspace din Fab Lab Iași. Astfel, creștem implicarea în proiectele de formare sau reconversie profesională spre zona tehnologică, adresate tinerilor ambițioși și pasionați, dar cu posibilități materiale limitate.” a declarat Dan Zaharia, președinte Asociația FabLab Iași.

Solidarity FabLab Iași va fi găzduit de FabLab Iași, care devine astfel un spațiu polivalent, dotat cu noi echipamente achiziționate cu sprijinul Fundației Grupului Orange. Cursurile de formare vor fi posibile cu ajutorul unei finanțări acordate de Fundația Orange România.

Valoarea totală a sponsorizării se ridică la 47.000 de euro. Fab Lab Iași este primul spațiu din Iaşi afiliat rețelei internaționale #FabLab de coworking și makerspace. Pentru detalii, vizitați www.fablabiasi.ro.