Cum s-a “simțit“ prima conferință de tehnologii asistive din România

/ /
Cum s-a “simțit“ prima conferință de tehnologii asistive din România

Comunicate de presă

Știați că în țara noastră există peste 830.000 de persoane cu dizabilități, iar Bucureștiul este orașul cu cel mai mare număr de persoane cu deficiențe - 69.058

Pentru acestea, tehnologiile asistive sunt esențiale în viaţa de zi cu zi. Fie că este vorba de mersul  la şcoală, o călătorie prin oraş, o comandă la poştă sau o vizită la muzeu, tehnologiile asistive ajută la integrarea persoanelor cu dizabilităţi. De aceste tehnologii beneficiază în final toţi cei care interacţionează într-un fel sau altul cu persoanele cu dizabilităţi: angajaţi, profesori, familie, reprezentanți ai instituţiilor publice.

Pe data de 4 iunie 2019, Fundația Orange a organizat la București prima conferință de tehnologii asistive din România. A fost o premieră nu doar pentru mediul non-profit, cât si pentru zona de tehnologie și IT, iar conferința a adus în discuție importanța noilor tehnologii  pentru integrarea cât mai eficientă a acestor persoane, fie că este vorba de domeniul educației, culturii sau al mobilității.

La eveniment au fost peste 150 de participanți: reprezentanți ai instituțiilor și ONG-urilor, oameni de afaceri, dezvoltatori și beneficiari, cu toții au dezbătut şi au căutat împreună soluţii inovatoare pentru o lume mai accesibilă. În cadrul unei expoziții interactive, participanţii au avut ocazia să testeze aplicaţii, platforme online sau software-uri asistive dezvoltate cu susţinerea Fundaţiei Orange pe parcursul celor 6 ani de intervenţie naţională prin proiecte în beneficiul persoanelor cu deficienţe de auz şi văz prin fondul de finanțare Lumea prin Culoare și Sunet.

“Prima conferinţă naţională de tehnologii asistive s-a născut din nevoia de a aduce împreună resursele pe care le-am susţinut  de-a lungul timpului prin Lumea prin Culoare și Sunet. Este esenţial ca deopotrivă toţi beneficiarii din România să afle de existenţa acestora, dar şi instituţiile care le pot prelua şi implementa aceste inovații într-un mod eficient și la nivel sistemic, în toată ţara. Prin acest program am susţinut proiecte de succes, unele în premieră la nivel european, precum prima aplicaţie de mobilitate la metrou pentru nevăzători (Tandem Acces,) sau prima platformă de interpretare în timp real în limbaj mimico-gestual (Voci pentru mâini). În toţi aceşti ani, am crescut împreună cu partenerii noştri, serviciile asistive oferite persoanelor cu dizabilităţi s-au diversificat, iar capacitatea organizaţiilor de a veni cu proiecte inovative a crescut. În continuare, căutam parteneri de drum lung pentru proiecte de impact, acolo unde este atât de multă nevoie de ele”, a declarat Dana Deac, Preşedinte al Consiliului Director al Fundaţiei Orange.

Ne-am bucurat să vedem sala plină, dar mai ales, să generăm discuții antrenante în cadrul workshop-urilor aplicate și al sesiunilor de networking. Despre cum a fost la eveniment, vă invităm să descoperiți mai jos în video-ul oficial, cât și în câteva testimoniale. Mulțumiri speciale încă o dată ajutoarelor noastre nădejde - echipa de voluntari Orange, 19 colegi dedicați și entuziaști.

Andreea Bruckner, Vicepreședinte Asociatia Tandem - “A fost pentru prima dată când am putut vedea (și atinge) rezultatele proiectelor care încearcă să rezolve într-un mod creativ și profesionist măcar o parte din problemele cu care se confruntă persoanele cu deficiențe de vedere și auz din România. Este mare nevoie să lucrăm împreună, să ne sfătuim și să ne inspirăm.”

Tedy Necula, regizor de film independent si primul producatorul roman cu dizabilitati – orice tehnologie asistivă are la bază oameni. Atunci când pui împreună oamenii, cei care știu cauza, cei care au o parte din soluție și cei care știu să lege cauza de soluție, asa apare inovația. La fel de importante pentru a construi normalitatea sunt și networking-ul și conectarea, două unelte esențiale. Cum apar ele? Atunci când știi să aduci împreună oamenii potriviți la locul potrivit, ca și astăzi, cu ocazia acestui eveniment”.

Mihnea Melencu, Accounts Representative, Orange -  “A fost o zi frumoasă prin diversitatea ei, pentru câteva ore am putut vedea lumea din jur din perspectiva persoanelor cu deficiențe senzoriale. M-a impresionat și îmi doresc să învăț limbajul mimico-gestual în perioada următoare.Pentru mine, evenimentul a fost mai mult despre a culege informatii decât despre a oferi. Mă bucur tare mult că am putut participa și pe viitor vreau cu drag sa rămân în familia Fundației Orange”.

Irina Calin, Contabil, Orange -  “Pentru mine a fost o experiență foarte interesantă, plină de trăiri intense și de asemenea revelatoare. Nu eram conștientă de nivelul implicării fundației în atâtea proiecte frumoase din această categorie”.

Lumea prin Culoare si Sunet este unul dintre cele mai importante programe de sponsorizare din România, dedicat persoanelor cu deficiențe de vedere și/sau de auz. Programul ne invită să descoperim prin intermediul unor proiecte inedite, cum deficiența nu mai înseamnă limitare, iar tehnologia oferă oamenilor șansa la integrare socială și o viață autonomă.
Lansat în anul 2012, Lumea prin Culoare și Sunet înseamnă astăzi peste 2 milioane de euro investiți în 45 de proiecte, cu peste 575.000 de beneficiari direcți și indirecți.

Descoperă proiectele câștigătoare ale call-ului din 2019.