Centrul Digital pentru Femei - București
„Centrul Digital pentru Femei / Women’s Digital Centers” este un program de educație digitală gratuită pentru femei, lansat de Fundația Grupului Orange în anul 2015. Programul include 320 de centre în 23 de țări și a susținut de-a lungul timpului peste 40.000 de femei în situații dificile de viață.
Astăzi, într-o lume în care mai mulți oameni au telefoane mobile decât toalete, sunt necesare abilități digitale de bază pentru foarte multe activități. Dar chiar și în cele mai dezvoltate regiuni, inclusiv în Europa, femeile au aceste abilități intr-o mai mica masura decât bărbații, acest fapt generand un dezavantaj sever din punct de vedere economic. În cazul femeilor care se află deja în situații de dificultate economică, lipsa abilităților digitale conduce la creșterea vulnerabilității femeilor.
Programul Women’s Digital Centers oferă acces gratuit la cursuri de alfabetizare digitală femeilor aflate în situații vulnerabile, fără venituri și cu un nivel scăzut de educație. Din februarie 2018, programul este implementat și în România, cu implicarea activă a ONG-ului Centrul Parteneriat pentru Egalitate.
Primul centrul digital a fost deschis la București, în cartierul Ferentari. Dotarea cu laptop-uri, tablete, imprimante și videoproiectoare s-a făcut direct de către Fundația Grupului Orange, iar cursurile au fost organizate cu ajutorul finanțării de 43.852 euro, acordate de către Fundația Orange România.
Pe termen lung, prin intermediul acestui proiect, fundația își propune să crească gradul de angajabilitate a beneficiarelor, autonomia, independența financiară, dar și încrederea în forțele proprii.
Pentru cursurile organizate în București până la final de 2019, de către reprezentanții Centrului Parteneriat pentru Egalitate - înscrieri și detalii la 📞 0723.221.196
„Am pornit în 2018 acest proiect cu încrederea că femeile din Ferentari vor fi mult mai pregătite la final să-și găsească un loc de muncă. Educația digitală este o prioritate pentru Fundația Orange România și vedem această educație ca pe o modalitate de a reduce diferențele dintre rural și urban sau pentru a ajuta persoanele dezavantajate să-și îmbunătățească nivelul de trai, ori accesul la informație.” Dana Deac, Președinte al Fundaţiei Orange.
În primul an al proiectului, 170 de femei între 14 și 82 de ani (cele mai multe având peste 50), au învățat noțiuni de bază despre cum să folosească calculatorul, tableta sau telefonul, imprimanta, internetul, Microsoft Office dar și anumite aplicații de social media. Cursurile de educație digitală au durat 2 ore pe zi, timp de 15 zile, în grupuri de maxim 10 beneficiare, având parte și de consiliere pentru dezvoltare personală și profesională. Astfel, au avut loc și circa 350 de ore de consiliere individuală (2 ore pentru fiecare beneficiară) și aproximativ 100 de ore de consiliere de grup, pentru dezvoltarea abilităților specifice.
„Eu nu am făcut școală deloc, am învățat singură să scriu, să citesc, să socotesc. Acum vreau să învăț și să lucrez pe calculator, să folosesc o imprimantă, să nu mai depind de nimeni când am nevoie să caut o informație. Mi-ar plăcea să pot să scriu singură o cerere, să-mi fac un CV, să-mi ajut colegele de muncă atunci când au nevoie. M-ar face să fiu mândră de mine.”, explică Adriana Linca, prima beneficiară care s-a înscris în program.
„Activitățile propuse răspund unor nevoi specifice persoanelor din grupuri vulnerabile, cum ar fi adaptarea la cerințele pieței muncii sau obținerea independenței economice. Ele dobândesc abilități de comunicare prin internet cu membrii familiei plecați la muncă în străinătate și vor putea accesa pe viitor informații utile – medicale, sociale, culturale sau educaționale”, a declarat Irina Sorescu, Președinte Executiv al Centrului Parteneriat pentru Egalitate.
Centrul Parteneriat pentru Egalitate – CPE este o organizație neguvernamentală înființată în 2002, care promovează egalitatea de șanse pentru femei și bărbați în România. Asociația crede în libertatea persoanelor de a alege pentru sine, dincolo de etichete și de prejudecăți. Echipa CPE se alătură fetelor și femeilor în construirea unei societăți care le respectă drepturile, le oferă oportunități de dezvoltare, le recunoaște capacitățile și contribuțiile, le susține în domenii precum munca, educația, cultura, sănătatea.
În ianuarie 2021, programul a fost extins în două comunităţi vulnerabile din judeţele Braşov şi Sibiu.