De vorbă cu Alin Băda, ambasador Susține un ONG!
Trebuie să ieși în primul rând din bucla aceasta, efectiv să faci pasul în față și să spui: „Gata, fac lucrul acesta”. Vei vedea că vei reuși să integrezi ușor voluntariatul în activitatea ta de zi cu zi.
Alin Băda | Indirect National Account Manager | Orange România
Porecla: Am avut mai multe de-a lungul timpului, una dintre ele fiind Țăranul :)
Hobby-uri: istoria și ceasurile
În echipa Orange din: anul 2005
Proiect coordonat în cadrul Susține un ONG: “România prinde aripi”
1. Dragă Alin, îți mulțumim că ai acceptat invitația noastră. Pentru început, te rugăm să te prezinți, vrem să te cunoaștem mai bine.
Salut, numele meu este Băda Alin Cornel, fac parte din echipa Orange de la începutul anului 2005 și sunt de loc dintr-un sat de lângă Deva, dar locuiesc de 10 ani în București.
2. De ce voluntariat, de când și cum a fost prima ta experiență de voluntar?
Am început în facultate, cu o tentativă eșuată, trebuie să recunosc. Am încercat la acea vreme să mă implic într-un proiect dedicat copiilor fără familie. Ca voluntar, sarcina mea era să preiau un copil acasă peste weekend și să am grijă de el. Cum nu am avut frați sau surori, m-a atras foarte mult această idee și am ignorat avertizările celor din jur: „Alin, ești sigur că poți?”, „Ai grijă, e un proiect greu, cam 1 din 10 voluntari reușesc să îl ducă la bun sfârșit”. Nu am înțeles ce vroiau să spună cu adevărat, până când am ajuns la casa de copii și m-a lovit realitatea cruntă de acolo. Am ieșit plângând și evident, nu am putut să continui.
Apoi, de-a lungul timpului, job-ul, familia, mutarea într-un oraș nou mi-au acaparat timpul și energia în defavoarea voluntariatului. Până nu demult, când am descoperit Societatea Ornitologică Română. Oricum, consider că atunci când vrei să faci voluntariat nu contează cauza. Important este să faci, să te implici, indiferent că alegi să ai grijă de copii sau să aderi la un proiect ecologic ori de educație civică.
3. Ce te-a motivat să te implici în programul Susține un ONG?
Am descoperit SOR din întâmplare pe social media, mi-a plăcut foarte mult și am dorit să mă implic. Sunt foarte activi în social media, comunică într-o manieră foarte prietenoasă, m-au atras cu acest stil și cred că acesta a fost motivul principal pentru care am decis să mă implic alături de ei, în proiectul “România prinde aripi”.
Chiar aveam de gând să contactez Orange sau Fundația Orange pentru a le propune o implicare în proiectul acesta. Fiind foarte ocupat, nu reușisem să fac acest lucru, iar când am primit mail-ul din partea fundației, mi-am spus că acum este momentul, este de fapt ceea ce așteptam să fac și m-am decis pe loc că vreau să aplic.
4. Care a fost cea mai mare provocare a proiectului și cum ai reușit să o depășești?
Cred că am fost norocos din acest punct de vedere deoarece nu am întâmpinat provocări majore. M-au ajutat echipa super profesionistă de la SOR, cât și sprijinul și deschiderea colegilor din Fundație. Proiectul a prins foarte bine în București, Aici, între mașini și betoane, se simte mai acut nevoia de reconectare cu natura.
Ce poate fi o provocare însă este continuitatea proiectului, unde implicarea a cât mai mulți voluntari este esențială. Profit de această ocazie pentru a ruga toți colegii doritori să monteze hrănitori artificiale: în fața blocului, în curte, în grădină, unde pot. Pot găsi toate informațiile practice atât pe site-ul, cât și pe pagina de Facebook SOR. Pentru păsări, este foarte important acest ajutor, mai ales acum în sezonul rece.
5. Descrie în 3 cuvinte experienta acestui proiect pentru tine.
Veselie, implicare și copii, mulți copii mici. Foarte mulți voluntari au venit la acțiuni alături de copii și acest lucru ne-a bucurat foarte tare. De fapt, cred ca principalii beneficiari ai proiectului au fost cei mici. Existau copii care nu știau să facă diferența între o rață și o gâscă. Inițial, acest lucru mi s-a părut haios, dar apoi am constatat că este o realitate. Prin această acțiune organizată de SOR, copiii au avut ocazia să cunoască o mare parte din păsările care trăiesc în parcurile din București.
Acum, chiar aștept noul call de proiect. Am și vorbit cu colegii de la SOR să ne gândim la un alt proiect pentru programul Susține un ONG.
6. La final, te rugăm să transmiți un mesaj pentru colegi, în calitate de ambasador al programului Susține un ONG!
Cred că trebuie să ieși din bucla de confort. Trăiești în ideea că nu ai timp și îți spui „sunt toată ziua în metrou, la serviciu în birou, după aceea iar în metrou, ajung acasă, în weekend-uri stau să mă mai liniștesc”. Trebuie să ieși în primul rând din bucla aceasta, efectiv să faci pasul în față și să spui: „Gata, fac lucrul acesta”. Vei vedea că vei reuși să integrezi ușor voluntariatul în activitatea ta de zi cu zi.