De vorbă cu Mirela Șcurina, ambasador Susține un ONG!

/ /
De vorbă cu Mirela Șcurina, ambasador Susține un ONG!

ambasador Susține un ONG

Mi-am dorit să contribui mai mult, de aceea din 2010, particip în fiecare an la acțiuni de voluntariat, iar împlinirea pe care o simt este de nedescris.


Mirela Șcurina | Billing Manager | Orange Services

Motto: „O civilizaţie înfloreşte atunci când oamenii plantează copaci în umbra cărora nu vor sta niciodată.” (proverb grec)
Hobby: călătoriile
În echipa Orange din: anul 2004
Proiecte coordonate în cadrul Susține un ONG: "City Break în Munții Cernei" (2020), Educație digitală pentru copiii din Bosanci”(2016) și ”Together”(2017)


1.  Dragă Mirela, îți mulțumim că ai acceptat invitația noastră. Pentru început, te rugăm să te prezinți, vrem să te cunoaștem mai bine.

Buna! Sunt o persoană plină de energie, optimism, cu o curiozitate de neoprit. De aici și dorința mea de a călători, de a face voluntariat, de a descoperi mereu lucruri noi.

2. De ce voluntariat, de când și cum a fost prima ta experiență de voluntar?

Din 2010, particip în fiecare an la acțiuni de voluntariat deoarece împlinirea pe care o simt este de nedescris. Activitățile la care am participat au fost variate, de la donat sânge, strâns gunoaie din padurea Snagov până la pregătit cadouri Crăciun pentru copiii bolnavi de cancer de la Fundeni sau alimentarea hrănitorilor pentru păsări, la care am participat în cadrul unui alt proiect susținut de Fundația Orange prin programul Susține un ONG - România prinde aripi, inițiativă organizată de Societatea Ornitologică Română.

3. Ce te-a motivat să te implici în programul Susține un ONG?

Mi-am dorit să contribui mai mult, să trec de partea cealalta a baricadei și să ajut pe parcursul întregului proiect :). Astfel, în 2016, am obținut împreună cu Asociatia Freedom Smile, un grant pentru proiectul Educație digitală la Bosanci, iar în 2017, am continuat în aceași notă, cu proiectul Together, o platformă online ce a creat posibilitatea doritorilor (companii și persoane fizice) să doneze tehnică IT și ore de muncă voluntară către elevii din zonele rurale.

4. Ce te-a motivat sa aplici din nou, în 2020, la programul Susține un ONG?

Cand susții un ONG ai ocazia să ajuți comunitatea în care trăiești, să susții valorile în care crezi, să cunoști oameni faini, iar la finalul fiecărei zile ai o stare de bine, mai prețioasă decât ciocolata sau orice altă plăcere vinovată ai avea.


Vom vorbi pe rând despre  proiectele coordonate de tine. Și începem cu "City Break în Munții Cernei", proiect derulat în 2020, în contextul pandemiei de coronavirus.

5.  Care a fost cea mai mare provocare pe parcursul proiectului din 2020 și cum ai depășit-o?

Ca pentru toata lumea, în 2020 provocarea a fost dată de pandemie și incertitudinea pe care a adus-o în ceea ce privește desfășurarea activităților. Am reușit, împreună cu Asociația Montană Carpați, să ducem la bun sfârșit proiectul, deoarece am fost flexibili, creativi și ne-am mobilizat repede în funcție de context; desigur ne-a ajutat tematica - muntele, după o izolare îndelungată, mulți voluntari și-au dorit să petreaca câteva zile în mijlocul naturii, refăcând trasee turistice montane în Munții Cernei.

6.  Ce schimbări a adus contextul provocat de pandemie de coronavirus în proiect?

A fost un an dificil, tot ce planificasem a fost dat peste cap,  dar am avut un partener de încredere - Asociația Montană Carpați și împreuna am găsit soluții. A fost o supriză să avem numeroși voluntari Orange, cred că pandemia ne-a forțat să redescoperim frumusețile țării, iar „City Break în Munții Cernei” ne-a dat pentru câteva zile un scop - să refacem trasee montane. În același timp am avut ocazia să descoperim oameni faini, voluntari în proiect, comunitatea rurală din judetul Mehedinți, spectaculoșii munți ai Cernei - a fost o experiență de neuitat în mijlocul naturii.

7. Care sunt cele 3 cuvinte prin care ai descrie experiența acestui proiect?

Satisfacție, muncă, pasiune.


Acum, haide să ne amintim de proiectul coordonat în 2017 - "Together"

8. Care a fost cea mai mare provocare a proiectului și cum ai reușit să o depăsești?

Cel mai greu mi-a fost să gasesc timp pentru ca proiectul să iasă precum ne-am dorit. A fost necesară o implicare constantă, atât din rolul de coordonator proiect, dar și de voluntar, organizatorii fiind nevoiți să suplinească lipsa voluntarilor.


9. La final, te rugăm să transmiți un mesaj, în calitate de ambasador al programului Susține un ONG!

Urmăriți proiectele de voluntariat din acest an ale Fundației Orange și, daca rezonați cel puțin cu unul, participați, activitatea de voluntar e reconfortantă!

Iar pentru cei care deja faceți voluntariat - felicitări pentru dorința de a ajuta comunitatea în care trăim, efortul vostru este neprețuit!