De vorbă cu Cosmin Danciu, ambasador Susține un ONG!
Voluntariatul este o activitate care poate produce o schimbare benefică în jurul tău, atâta timp cât ești consecvent și implicat.
Cosmin Danciu | Senior Business Development Executive | Orange România
Hobby: lectura, inovație, travelling
În echipa Orange din: 2015
Proiect coordonat în cadrul Susține un ONG! - ediția 2020: Centrul Solidaritatea
1. Dragă Cosmin, îți mulțumim că ai acceptat să ne răspunzi la întrebări. Te rugăm să ne spui câteva lucruri despre tine, vrem să te cunoaștem mai bine.
Sunt de aproximativ 6 ani membru al echipei B2B Corporate din regiunea West-Tm în calitate de Senior Business Development Executive.
2. De ce voluntariat?
Consider că voluntariatul reușește să ma echilibreze atât din punct de vedere personal cât și profesional. E o activitate care poate produce o schimbare benefică în jurul tău, atâta timp cât ești consecvent și implicat.
3. Ce te-a motivat să te implici în programul Susține un ONG?
Cauza în sine, atunci când mi s-a detaliat pentru prima oară situația bolnavilor de scleroză multiplă. Cred că e o pornire naturală să încerci să ajuți prin mijloacele pe care le ai la dispoziție, în cazul de față prin intermediul Fundației Orange și Fundației Filantropia Timișoara.
4. Care a fost cea mai mare provocare pe parcursul proiectului și cum ai depășit-o?
Provocarea cea mai mare – cea prin care am trecut cu toții, a fost să ne adaptăm condițiilor de pandemie. Așa am reușit să și depășim provocarea, prin adaptare:
· întâlnirile fizice, cele de terapie, au fost reorganizate în așa fel încât să se respecte distanțarea socială – dacă inițial se discuta de aceste întâlniri cu mai multe persoane odată, a trebuit ca acum să se desfășoare cu maxim o persoană și cu un program decalat.
· seminariile au fost migrate din spațiul fizic în cel al întâlnirilor prin intermediul calculatorului.
Timp de 6 luni, Fundatia Filantropia Timișoara a oferit 192 de ore de fizioterapie pentru 20 de persoane cu scleroză multiplă și consiliere psihologică individuală și de grup, on-line și față în față. Au oferit beneficiarilor toate opțiunile pe care le aveau pentru a-i ajuta, au fost contactați zilnic prin telefon pentru a-i susține mental și pentru a ieși din apatie sau gânduri negative.
De asemenea, au fost ținute 4 întâlniri cu specialiști, o întâlnire la centrul Fundației Filantropia și 3 întâlniri online despre nutriție, sănătate mintală, psihoterapie, lucrul cu emoțiile.
5. Care sunt cele 3 cuvinte prin care ai descrie experiența acestui proiect?
Provocare, echilibru, implicare.
6. Impactul asupra beneficiarilor?
Beneficiarii au participat la ședinte de consiliere psihologică, la ședinte de kinetoterapie și împreună cu familiile și la 4 webinare cu specialiști din domeniile: nutriție, psihoterapie și recuperare fizică.
Consilierea psihologică și terapia de grup îmbunătățesc calitatea vieții persoanelor care suferă de boli cronice. În cazul terapiei de grup, beneficiile cresc exponențial, fiecare participant îmbogățindu-se din experiența și trăirile tuturor celorlalți, de folos fiind și faptul că au aceeasi patologie și se simt înțeleși și acceptați.” – psiholog Andreea Șandra.
În plus, în cadrul proiectului, au fost achiziționate echipamente profesionale necesare activităților de kinetoterapie: bicicletă de kinetoterapie adaptată pentru persoane cu dizabilități, stație de balans, benzi elastice,roata de recuperare, saltele, mingi medicinale, set reeducare mână, discuri tactile, gantere și greutăți reglabile pentru încheieturi și glezne, spalier și accesorii pentru motricitate fină.
„Kinetoterapia vine în ajutorul persoanlor bolnave de scleroză multiplă, îmbunătățind calitatea vieții, prin menținerea sau creșterea capacității fizice și a independenței în activitățile de zi cu zi. În cazul persoanelor care s-au prezentat regulat la ședințe, s-a observat o îmbunătățire semnificativă a rezistenței fizice, a toleranței la efort, a echilibrului și creșterea forței musculare.” –kinetoterapeut Andreea Tălmăcel.
Aceste servicii au fost dezvoltate ca direcție de acțiune strategică în cadrul proiectului, în urma desfășurarii unei anchete psiho-sociale în rândul a 280 de persoane diagnosticate cu SM. Ancheta, desfășurată în perioada iunie-august 2020, a surprins aspectele cu care se confruntă bolnavii de SM din România și familiile acestora, cum se modifică sistemul lor de relaționare și care sunt elementele de suport pe care le accesează.
7. Te rugam un mesaj, în calitate de ambasador Susține un ONG!
Este al doilea proiect în care m-am implicat în încercarea de a primi susținerea Fundației Orange - chiar dacă prima oară nu am fost printre cei selectați, a doua oară a fost "cu noroc". Prin urmare, îmi încurajez toți colegii să încerce să se implice și să devină și ei agenți ai unor schimbări.