De vorbă cu Iulia Oancea, ambasador Susține un ONG!

De vorbă cu Iulia Oancea, ambasador Susține un ONG!

ambasador Susține un ONG

Fiecare strop de energie sau de timp dăruit necondiţionat contează.

Iulia Costina Oancea | Regulatory Affairs Expert | Orange România

Hobby: prăjituresc și călătoresc 😊
În echipa Orange din: 2004
Motto / Citat preferat: nu pot să spun că am un citat preferat însă am întâlnit de curând unul care cred că se potriveşte subiectului nostru: “Schimbarea nu va veni dacă așteptăm o altă persoană sau un alt timp. Noi suntem cei pe care i-am așteptat. Noi suntem schimbarea pe care o căutam.” Barack Obama
Proiect coordonat în cadrul Susține un ONG! - ediția 2020: "Ambulanța pentru monumente: moștenim dăruind"

1. Dragă Iulia, îți mulţumim că ai acceptat să ne răspunzi la întrebări. Pentru început, spune-ne câteva lucruri despre tine, vrem să te cunoaștem mai bine.
Salut, sunt Iulia, îmi place timpul petrecut alături de prieteni şi familie, să mă implic în activităţi creative şi să stau cât mai mult în natură. Am intrat în Orange în 2004 în CSD. De-a lungul anilor am lucrat în PS, Marketing şi Partnership iar din 2016 m-am alăturat echipei Regulatory. Aici menţin legătura cu autoritatea de reglementare a sectorului telecom (ANCOM), urmăresc inițiativele legislative din domeniu, transmit informări interne cu privire la modificările aduse de noile acte normative și ofer suport pentru interpretarea prevederilor acestora.

2. De ce voluntariat,  când și cum a fost prima ta experiență de voluntar?
Am descoperit voluntariatul alături de echipa Orange acum 13 ani, când am participat la una dintre acțiunile Fundației Adept. Îmi amintesc cu plăcere de acea primă acțiune care a sădit în inima mea interesul pentru păstrarea moştenirii noastre: tradiţii, meşteşuguri, comunitate, biodiversitate etc.

În viaţa de zi cu zi ne concentram pe propria familie, prieteni şi cunoscuţi, pe propriile probleme. Voluntariatul te ajută să vezi dincolo de acest cerc şi de rutina ta zilnică, să înveţi lucruri noi, să cunoşti oameni interesanţi, cu preocupări total diferite de ale tale sau cu probleme de viaţă pe care tu nu le-ai experimentat, să dăruieşti necondiţionat din timpul şi energia ta şi să primeşti prietenie, zâmbete şi bucurie.

3. Ce te-a motivat să te implici în programul Susține un ONG?
De câţiva ani am descoperit proiectul Ambulanţa pentru Monumente şi am urmărit cu interes acţiunile de punere în siguranţă a monumentelor din Transilvania. Mi-ar fi plăcut să particip măcar la o parte din ele, însă toate erau prea departe de casă într-o perioadă în care copiii erau mici 😊. Când cea mai bună prietenă a mea din liceu, care este arhitect, mi-a spus că vrea să preia coordonarea proiectului pentru zona de Muntenia Nord şi să facă prima acţiune în această zona, mi-am dorit să mă implic pentru realizarea acestui proiect.

M-au inspirat şi mi-au dat curaj să aplic in programul Susține un ONG! toate poveştile frumoase ale colegilor care au câştigat, în trecut, finanţare pentru proiectele susţinute de ei.

4. Care a fost cea mai mare provocare pe parcursul proiectului si cum ai depăşit-o?

Au fost mai multe provocări, de la scrierea proiectului până la finalizarea lui. Una dintre ele mi s-a părut organizarea „terenului” (cazarea şi masa voluntarilor, organizarea eficientă a şantierului) înainte de începerea acţiunii de punere în siguranţă, atât datorită distanţei dintre Filipeştii de Târg şi Bucureşti cât şi datorită restricţiilor din timpul pandemiei:

- voluntarii nu mai puteau fi cazaţi la localnici aşa cum se proceda înainte de pandemie, cu toate că am avut oferte pe care a trebuit să le refuzăm;

- pregătirea mesei într-un spaţiu public (ex: cantina Bisericii) nu mai putea fi făcută decât în anumite condiţii;

- masa nu putea fi servită în interior decât în anumite condiţii de distanţare;

- organizarea punctului de prim ajutor;

- organizarea training-ului de SSM etc.

Am avut noroc pentru că am avut în cadrul comunităţii o persoană foarte dedicată şi proactivă, care ne-a ajutat enorm să organizăm cât de bine s-a putut, în condiţiile date. În final, datorită implicării active a oamenilor din comunitatea locală, lucurile s-au aşezat total diferit faţă de cum le-am planificat dar perfect pentru desfăşurarea eficientă a activităţii noastre.

5. Proiectul susținut de tine a fost implementat în contextul pandemiei de coronavirus. Ce schimbări a adus acest nou context în proiect?
Toate activităţile din proiect care presupuneau contactul cu oamenii au trebuit adaptate la contextul pandemiei de  coronavirus: atelierele, intervenţia şi expoziţiile.

Spre exemplu, atelierele care includeau activităţi individuale pentru participanţi, pentru care trebuia să punem la dipoziţie materiale specifice (caiete de pictură, creioane și acuarele), s-au  desfăşurat online, în perioada stării de urgenţă. A trebuit să organizăm activitatea de la distanţă, să comandăm materialele, să facem pacheţele, să le trimitem prin curier. Am beneficiat de colaborarea activă a unui profesor din cadrul Şcolii Gimnaziale din Filipeştii de Târg care a cooptat copii pentru ateliere, a preluat pachetele, le-a distribuit şi a participat la toate cele patru sesiuni.

Am întâlnit în cadrul comunităţii oameni extraordinari care îşi doresc un viitor pentru clădirea Spitalului şi care s-au implicat cu tot sufletul în acest proiect, alocând timpul şi energia lor pe parcursul întregii acţiuni. Datorită lor lucrurile au fost mai uşor de gestionat în această perioadă complicată.

6. Care sunt cele 3 cuvinte prin care ai descrie experienţa acestui proiect?
Emoţie, credinţă (că totul va fi bine), implicare.

7. La final, te rugăm să transmiți un mesaj, în calitate de ambasador Susține un ONG!

Fiecare strop de energie sau de timp dăruit necondiţionat contează. De multe ori nu ne implicăm pentru că avem impresia că am contribui prea puţin însă, acel „puţin” poate însemna foarte mult pentru cel care are nevoie de ajutor.

Toate activităţile în care m-am implicat de-a lungul timpului m-au făcut să înţeleg că voluntariatul presupune un efort comun iar contribuţia ta, oricât de mică ar fi are un impact semnificativ şi îţi aduce extraordinar de multă mulţumire şi bucurie. Recomand tuturor să nu se gândească de două ori atunci când găsesc o cauză cu care rezonează şi să dea frâu liber dorinţei de a se implica.