De vorbă cu Andrei Henciu, ambasador Susține un ONG!

/ /
De vorbă cu Andrei Henciu, ambasador Susține un ONG!

ambasador Susține un ONG

Dacă vrei să descoperi cu adevărat realitatea din jurul tău și mai mult, vrei să contribui la schimbarea în bine a comunității din care faci parte, atunci te provoc să aplici la Susține un ONG!


Andrei Henciu | Shop Manager | Orange România

Motto: „First, Think. Second, Believe. Third, Dream. And finally, Dare”
(Walt Disney)
Hobby: cărțile, muzica, tehnologia, educația
În echipa Orange din: din august 2006
Proiecte coordonate în cadrul Susține un ONG: “Educație pentru viitor”

1.  Dragă Andrei, îți mulțumim că ai acceptat invitația noastră. Pentru început, te rugăm să te prezinți, vrem să te cunoaștem mai bine.

Hmm, să vedem: absolvent de Psihologie, cu un trecut agitat de fotbalist semi-profesionist în școală, căruia îi place să citească cărți alături de o ceașcă de ceai verde de calitate, dar și să împartă o sticlă de vin bun cu prietenii (prin Cluj sau Viena dacă se poate :). Colecționar de ceasuri, dar și de experiențe faine, alături de cei dragi. Ambițios și, poate, un pic prea idealist, consider firească dorința de implicare în proiecte dedicate comunității.

2. De ce voluntariat, de când și cum a fost prima ta experiență de voluntar?

Din primii ani de liceu, am avut ocazia să mă alătur unui club montan și să mă implic în multe activități ecologice, sociale și educative. Impactul pozitiv al programelor derulate, dar și oamenii faini cu care am colaborat, m-au determinat să continui activitatea de voluntar, în diverse proiecte, de atunci încoace. Îmi aduc aminte și acum cu entuziasm de una dintre primele mele acțiuni la care am participat alături de alți voluntari: sute de copaci plantați în câteva zile, pe un versant muntos devastat de o furtună cu câteva luni înainte.

3. Ce te-a motivat să te implici în programul Susține un ONG?

Probabil un sentiment de responsabilitate față de comunitatea în care trăiesc și care are nevoie de inițiativele și implicarea noastră pe de o parte, dar și față de compania în care lucrez și care susține atât de activ proiectele sociale, pe de altă parte.

Consider prioritară sprijinirea accesului la educație pentru copii și tineri, iar când am văzut oportunitatea care mi se oferă și am înțeles pe cine și cum  pot ajuta, am acționat imediat: eram la un atelier pentru realizarea decorațiunilor de Crăciun pentru copiii din zone defavorizate, atunci când am realizat că putem face mult mai mult împreună cu asociația la sediul căreia organizasem acțiunea. Așa s-a născut ideea unui program pentru susţinerea educaţiei timpurii, a integrării în sistemul educativ şi a dezvoltării abilităţilor de viaţă a copiilor şi tinerilor din mediile defavorizate din municipiul Satu Mare.

4. Care a fost cea mai mare provocare a proiectului și cum ai reușit să o depăsești?

În cadrul proiectului, ne doream în mod deosebit ca voluntarii si beneficiarii să continue să participe şi după terminarea acestui proiect la activităţile educative, să depună eforturi în continuare pentru integrarea copiilor în sistemul educational. Am reușit acest lucru prin atragerea de sprijin din comunitate printr-o bună mediatizare prin care nu doar am informat cu privire la activităţile realizate, ci am și promovat o atitudine de responsabilitate socială.

Am urmărit ca oamenii să se implice pentru susţinerea integrării acestor copii şi tineri, prin diferite mijloace : voluntariat în activităţile proiectului, servicii gratuite (dentist, medic), sponsorizări (alimente, rechizite, produse de igienă), donaţii.

5. Descrie în 3 cuvinte experiența acestui proiect pentru tine.

Motivație, acțiune, sprijin.

6. La final, te rugăm să transmiți un mesaj pentru colegi, în calitate de ambasador al programului Susține un ONG!

Dacă vrei să îți dezvolți competențele și abilitățile personale, să înveți lucruri noi și să iei contact cu diverse domenii de activitate, atunci fii voluntar!

Dacă vrei să cunoști oameni noi, din comunități diferite, să înțelegi mai bine ce ne deosebește și ne leagă în același timp pe toți, atunci implică-te în proiecte sociale!

Dacă vrei să descoperi cu adevărat realitatea din jurul tău și, mai mult, vrei să contribui la schimbarea în bine a comunității din care faci parte, atunci te provoc să aplici la Susține un ONG!

Educaţie pentru viitor - Asociaţia Stea, Satu Mare
169 de copii au participat la programe educative (ore de alfabetizare, ateliere de educaţie în sănătate, activităţi de dezvoltare a abilităţilor de viaţă şi educaţie comportamentală), şi la concursuri sportive şi ateliere civice în folosul comunităţii.