De vorbă cu Ioana Grigore, ambasador Susține un ONG!

/ /
De vorbă cu Ioana Grigore, ambasador Susține un ONG!

ambasador Susține un ONG

Dacă am putea fiecare să contribuim la a crea contexte mai favorabile pentru cei mai puțin norocosi, putem schimba lumea.


Ioana Grigore | HR Manager | Orange Services

Motto: „No one can beat the one who never gives up”
Hobby: outdoor activities, reading, handcraft
În echipa Orange din: anul 1999
Proiecte coordonate în cadrul Susține un ONG: "Velocity for our community" (2020) & Viitor la cuptor” (2013)

1.  Dragă Ioana, îți mulțumim că ai acceptat invitația noastră. Pentru început, te rugăm să te prezinți, vrem să te cunoaștem mai bine.

Sunt Ioana, lucrez în HR, îmi plac oamenii, provocările și rezultatele. Fac sport, citesc și călătoresc, crezând cu tărie că zilele petrecute în natură au puteri magice asupra noastră. Găsesc că am jobul ideal: fac ceea ce-mi place într-un mediu provocator, cu oameni calificați, inteligenți și dedicați.  

2. De ce voluntariat, de când și cum a fost prima ta experiență de voluntar?

Am avut mereu prietenii și familia alături, am avut resursele necesare pentru a mă dezvolta, pentru a experimenta și în general, lucrurile s-au legat. Și știu că nu este pentru toți la fel, din diverse motive și contexte independente de strădania fiecăruia dintre noi. Altfel spus, dacă am putea fiecare să contribuim la a crea contexte mai favorabile pentru cei mai puțin norocosi, chiar putem schimba lumea. Nu stiu când și de ce am făcut primul gest, dar știu că în mod regulat am grijă sa contribui prin timpul alocat pentru alții și prin donații diverse.

3. Ce te-a motivat să te implici în programul Susține un ONG, în 2013?

E simpatic, știu, însă cred că ceea ce numim “coincidențe“ sunt cumva semne pentru oportunități de a crește. Așa a fost și de data asta. Am dat în curtea școlii unde învață fiul meu, peste o persoană care povestea despre școala în care lucra: o școală de la capătul sudic al Bucureștiului, cu o programă specială, dedicată copiilor  hipoacuzici, dar și cu diverse forme de handicap mental. Văzusem emailul de anunț pentru program și mi s-a părut “a perfect match”. Și așa a și fost :)

4. Ce te-a motivat să aplici din nou, în 2020, la programul Susține un ONG?

Inițial, ca și data precedentă, a fost gândul că sunt multe lucruri de făcut în țară ca să fim toți mai bine și multe fundații, multi oameni care se dedică societății. Și atunci, să dai doar o mână de ajutor nu pare deloc mare lucru. Apoi, am nimerit întâmplător peste un proiect potrivit, cu care m-am asociat și care a scormonit în mine dorința ca acest proiect să reușească.


Vom vorbi pe rând despre cele două proiecte coordonate de tine. Și începem cu "Velocity for our Community", proiect derulat în 2020, în contextul pandemiei de coronavirus.

5. Care a fost cea mai mare provocare pe parcursul proiectului din 2020 și cum ai depășit-o?

Aici raspunsul este ușor de intuit – pandemia. Aveam planuri frumoase și eu și fundația și profesorul coordonator al proiectului și peste noapte aproape nimic nu s-a mai mișcat. Și pentru toți prioritățile s-au răsturnat. Iar grija pentru noi și cei dragi și chiar pentru supraviețuire la mulți semeni a deturnat complet și acest proiect de pe traseul inițial. Am început să ne mișcăm încet, în mediul digital, cu pași mai mici și mai rari decât trebuia. Nu cred că experiența copiilor din proiect a fost nici măcar jumăte din ce îmi doream – ne doream. Cred însă că le-a oferit o ancoră de normalitate și de evoluție într-o lume paralizată de temeri și neputință.

Daca totuși mă uit din alt unghi, proiectul a avut cu siguranță un impact mult mai mare în viața celor cooptați în proiect decât ar fi avut înainte de pandemie. A umplut golul produs în învățare, socializare, dezvoltare. Cred că a fost motiv puternic pentru păstrarea rutinelor și interacțiunilor.

6. Care sunt cele 3 cuvinte prin care ai descrie experienta acestui proiect?

Adaptare, determinare, scop


Acum, haide să ne amintim de proiectul coordonat în 2013 - "Viitor la cuptor"

7. Care a fost cea mai mare provocare a proiectului și cum ai reușit să o depăsești?

Mulți dintre noi suntem crescuți ca profesioniști în medii similare Orange. Există însă o lume largă în afară, largă și foarte aproape de noi. Am dat deci peste 2 feluri diferite de a lucra (și aici mă refer la sistemul de valori care ne definește ca profesioniști): 1) angajații din mediul public unde am găsit lentoare, birocrație și chiar o etică îndoielnică și 2) antreprenorii, oameni pentru care există puține bariere, puțină toleranță pentru explicații și provocarea intensă a zonei de aliniere, corespundere legală sau de alt fel. Pentru ei este multă acțiune. Astfel, provocarea mea fost să păstrez pe linia de plutire în acest hățiș sistemul meu de valori profesionale. Am reușit ascultând, explicând, arătând, convingând și rar de tot, impunând.

8. Descrie în 3 cuvinte experiența acestui proiect pentru tine.

Dezvoltare, impact, satisfacție.

9. La final, te rugăm să transmiți un mesaj pentru colegi, în calitate de ambasador al programului Susține un ONG!

Pentru cei care au cauze de suflet, voința de a schimba și determinarea de a acționa doar să ne fie îndrumători nouă celorlalți. Pentru cei  - cred mulți – ca mine, vreau doar să le recomand experiența unui astfel de proiect – fie el și neselectat în final pentru o finanțare. De ce? Sunt mii de motive: aș scrie pagini multe și nu cred că pot să acopăr tot. Dar dacă pentru nimic altceva, măcar pentru posibilitatea ca într-o zi oarecare precum asta, din senin, cineva să-ți amintească că gestul tău se pune.

Update 2021: Cred că, în foarte-foarte secret, departe de presiunea formulării raționale a unui gând, a unei dorințe, cei mai mulți ne dorim să devenim eroi de vreun fel, să schimbăm lumea, să avem impact memorabil. Mesajul meu este că de fapt suntem eroi, avem impact și schimbăm lumea în fiecare zi, cu lucruri mărunte sau mai mari, pentru mai mulți sau mai puțini semeni. Schimbăm lumea în forme felurite. E important doar să fim multumiți cu alegerea felului în care facem asta.